architekt warszawa

Architekt Wojciech Majewski

biuro na wodzie - konkurs BargeWork

BargeWork - projekt konkursowy biura na wodzie projekt biura na wodzie dom na wodzie - biuro na barce rzecznej zadaszenie w formie 偶agli biuro na rzece jak houseboat biuro na wodzie - konkurs architektoniczny BargeWork budowa na rzece biuro na wodzie - projekt konkursowy

projekt konkursowy biura na wodzie na konkurs BargeWork. celem by艂o zaprojektowanie na p艂ywaj膮cym betonowym fundamencie bry艂y obiektu o funkcji biurowo-szkoleniowej z u偶yciem okre艣lonych produkt贸w partner贸w technologicznych organizatora konkursu. Liczy艂a si臋 kreatywno艣膰, ekologiczne podej艣cie i mo偶liwo艣膰 realizacji w budowie takiego obiektu (konstrukcja p艂ywaj膮ca). Ograniczeniem by艂a wielko艣膰 p艂ywaka o wymiarach 10x40m i maksymalna wysoko艣膰 sta艂ych element贸w obiektu do 7,5 nad lustrem wody.

Bry艂a subtelnie odwo艂uje si臋 do skojarze艅 z 艂odziami i statkami: krystalicznie bia艂y kolor to barwa niemal wszystkich jednostek p艂ywaj膮cych, dwukondygnacyjne elewacje to pok艂ady rzecznych statk贸w wycieczkowych z lat 20-tych, drewniane tarasy - to tradycyjny materia艂 pok艂ad贸w 艂odzi i wreszcie charakterystyczne 偶agle - lekkie zadaszenie g贸rnego tarasu z tkaniny rozpietej na stalowych sk艂adanych masztach.

Modularny uk艂ad struktury, zar贸wno na zewn膮trz jak i wewn膮trz wype艂niony jest oknami (partner technologiczny - drutex) z kt贸rych wiekszo艣膰 wyposa偶ona jest w sta艂e 偶aluzje lub rolety (partner technologiczny - aluprof) z automatyk膮 steruj膮c膮 (partner technologiczny - somfy).

Przy rozplanowaniu funkcji skorzystano z doswiadcze艅 u偶ytkowania coworkingu... i biblioteki, tak aby uzyska膰 przestrze艅 elastyczn膮, wielofunkcyjn膮 i sprzyjaj膮c膮 nawi膮zywaniu interakcji. Ca艂y obiekt zorganizowany jest wok贸艂 centralnej wielofunkcyjnej hali wysokiej na dwie kondygnacje - mo偶e ona funkcjonowa膰 jako sala wystawiennicza, przestrze艅 eventowa, a po podziale jako sale szkoleniowe oraz sala wyk艂adowa - dzieki schodkowo ukszta艂towanej pod艂odze. Na dolnym pok艂adzie przestrze艅 t臋 otaczaj膮 kuluary i hol wej艣ciowy z recepcj膮 i barem, na g贸rnym pok艂adzie - zaciszne miejsca biurowej pracy indywidualnej i grupowej.

lokalizacja: rzeka.
powierzchnia u偶ytkowa: 560m2, wymiary betonowego p艂ywaka: 10x40m.
projekt konkursowy: 2014.

inne projekty

© awm architekt wojciech majewski 2012